" BLABLABLA. Geen excuses.
Laat een screenings-
mammografie nemen. "

De screeningsmammografie

IK BEN TRANSGENDER. MOET IK MIJ LATEN SCREENEN OP BORSTKANKER?

Of borstkankerscreening voor jou geschikt is hangt vooral af van de hoeveelheid borstweefsel dat je hebt. Dat is dus iets wat je met je arts moet bespreken. 

Of je een uitnodiging ontvangt hangt echter alleen af van de wijze waarop je geregistreerd staat bij het rijksregister (en natuurlijk je leeftijd). Iemand die momenteel bij het rijksregister als vrouw geregistreerd staat kan worden uitgenodigd en kan deelnemen. Iemand die momenteel als man geregistreerd staat kan niet worden uitgenodigd en kan niet deelnemen.

Hieronder 2 situaties. Staat die van jou er niet tussen? Contacteer ons dan gerust voor meer informatie.

Sta je bij het rijksregister momenteel als vrouw geregistreerd, en ben je als man geboren?

Je zal automatisch worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek  (sommige vrouwen ontvangen geen uitnodiging omdat ze in de laatste 2 jaar buiten het bevolkingsonderzoek gescreend werden).

Of borstkankerscreening voor jou is aangeraden verschilt van persoon tot persoon, bespreek het daarom met je arts (het hangt vooral af van de hoeveelheid borstweefsel).

Sta je bij het rijksregister momenteel als man geregistreerd, en ben je als vrouw geboren?

Je zal niet worden uitgenodigd voor het bevolkingsonderzoek, en je kan ook niet via een voorschrift deelnemen. Je kunt wel buiten het bevolkingsonderzoek een mammografie laten doen, daarvoor kun je aan je arts een voorschrift vragen.

Of borstkankerscreening voor jou is aangeraden verschilt van persoon tot persoon, bespreek het daarom met je arts (het hangt vooral af van de hoeveelheid borstweefsel).