" BLABLABLA. Geen excuses.
Laat een screenings-
mammografie nemen. "

De screeningsmammografie
Ben ik verplicht om mee te doen?

BEN IK VERPLICHT OM MEE TE DOEN?

Nee, je bent niet verplicht om mee te doen. Jij beslist zelf of je deelneemt. Deelnemen heeft zowel voordelen als nadelen. Het Centrum voor Kankeropsporing en de Vlaamse overheid zijn ervan overtuigd dat de voordelen van het onderzoek groter zijn dan de nadelen. We raden je dus wel aan om mee te doen. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, is de kans op genezing immers veel groter. 

Maar het is belangrijk om de voordelen en de nadelen van het onderzoek te kennen, zodat je zelf kan kiezen of je wil deelnemen.

Je kan de voordelen en de nadelen van het onderzoek hier bekijken om een bewuste keuze te maken. Je huisarts kan je hier ook bij helpen.

    Je neemt beter niet deel als:

    • Je recent, of in de voorbije tien jaar, de diagnose borstkanker kreeg. Het type van behandeling is daarbij niet van belang
    • je een verandering hebt opgemerkt aan een borst (knobbeltje, verkleuring van de huid, kuiltje, tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel)
    • je een sterk verhoogd risico op borstkanker hebt: meerdere vrouwen in je naaste familie (grootmoeders, moeder, zussen of dochters) kregen borstkanker.