" BLABLABLA. Geen excuses.
Laat een screenings-
mammografie nemen. "

De screeningsmammografie

HEEFT HET LATEN NEMEN VAN EEN SCREENINGSMAMMOGRAFIE OOK NADELEN?

De voordelen van deelname aan het bevolkingsonderzoek zijn groter dan de nadelen. Toch zijn er ook nadelen. Het is goed om je daarvan bewust te zijn:

  • Niet alle borstkankers kunnen gevonden worden. Sommige kankers bestaan nog niet op het moment van het onderzoek, zijn nog te klein om te zien, of worden over het hoofd gezien. Meer informatie.
1e lezer

1ste lezer
  ©Fotografie: Dirk Leemans, Model: Dr. Valerie Celis

  • Bij sommige mensen groeit borstkanker zo traag dat ze er nooit last van zouden hebben. Toch worden ze ook gevonden in het onderzoek. Uit voorzorg worden deze mensen wel behandeld. Meer informatie
  • Je krijgt een kleine hoeveelheid straling tijdens dit onderzoek (minder dan 0.7mSV). Straling kan ook kanker veroorzaken maar dat risico is heel erg klein bij dit onderzoek. Deze hoeveelheid komt overeen met de hoeveelheid straling die je in 3 maanden tijd ontvangt uit je omgeving. Als je het vliegtuig neemt of op reis gaat naar de bergen is de straling nog hoger. De mammografietoestellen worden dagelijks op hun goede werking gecontroleerd.
  • Er is tijd nodig om de verschillende radiologen de foto’s te laten bekijken. Wachten op het resultaat kan onaangenaam zijn.
  • Elke borst wordt heel even tussen twee platen samengedrukt. Sommige vrouwen vinden dat onaangenaam of zelfs pijnlijk. Het is echter nodig om met zo weinig mogelijk straling voldoende scherpe foto’s te maken. Het onaangename gevoel heeft geen gevolgen op lange termijn. Als je nog menstrueert, raden we aan om je onderzoek vier tot twaalf dagen na het begin van je maandstonden te plannen. Dat beperkt het onaangenaam gevoel.

Je beslist zelf of je deelneemt of niet. Spreek erover met je arts.