Wat is het verschil tussen een screeningsmammografie en een gewone mammografie?

Het verschil tussen een gewone of diagnostische mammografie en een screeningsmammografie is vooral de reden waarom het onderzoek wordt uitgevoerd.

  • Een screeningsmammografie is vooral bedoeld voor vrouwen die geen klachten hebben en ook geen recente veranderingen aan een borst hebben opgemerkt. De screeningsmammografie brengt beide borsten volledig in beeld. De foto's worden gemaakt in het kader van een screeningsprogramma.
  • Als vrouwen klachten hebben of een verandering aan een borst hebben opgemerkt, wordt gewoonlijk een diagnostische mammografie aangeraden. Daarbij wordt ook een specifiek deel van de borst in beeld gebracht en nauwkeurig onderzocht. De diagnostische mammografie kan ook worden aangeraden als bijkomend onderzoek na een afwijkende screeningsmammografie.


Verschil screeningsmammografie en diagnostische mammografie

  Screeningsmammografie Diagnostische mammografie
Bij wie? Vrouwen van 50 tot en met 69 jaar zonder klachten Vrouwen, ongeacht de leeftijd, met klachten of verdacht letsel
Doel Vroeg opsporen van afwijkingen die op borstkanker kunnen wijzen Afwijkingen onderzoeken
Door wie uitgevoerd? Mammografische eenheid Alle radiologische diensten
Kwaliteitscontrole De röntgenfoto's worden door 2 radiologen apart beoordeeld. De apparatuur wordt dagelijks getest op kwaliteit. Röntgenfoto's worden door de radioloog van de radiologische dienst beoordeeld.
Wanneer? Om de 2 jaar. Bij klachten of verdacht letsel.
Prijs Gratis als de vrouw aangesloten en in regel is bij de Belgische ziekteverzekering. Betalend
Onderzoeksresultaat Het Centrum voor Kankeropsporing stuurt binnen de 3 weken na het onderzoek een brief over het resultaat naar de vrouw, haar arts(en) en de radioloog. Meestal onmiddellijk gekend na het onderzoek. De vrouw krijgt de foto's met het resultaat mee.