Waarom is het bevolkingsonderzoek beperkt tot vrouwen van 50 tot en met 69 jaar?

Het Bevolkingsonderzoek Borstkanker is bestemd voor vrouwen van 50 tot en met 69 jaar. De Vlaamse overheid volgt hiermee de Europese aanbevelingen. Daar zijn goede redenen voor.

Voor jongere vrouwen is een screeningsmammografie om verschillende redenen minder geschikt voor vroegtijdige opsporing van borstkanker. Dat je jonger bent dan 50 betekent natuurlijk niet dat je geen borstkanker kunt krijgen. Heb je klachten of ontdek je veranderingen aan een borst, neem dan zeker contact op met je arts.

Voor vrouwen ouder dan 69 is nog niet wetenschappelijk aangetoond dat de voordelen van een screening opwegen tegen de nadelen. Dat is de reden waarom de Europese richtlijnen de bovengrens voor het bevolkingsonderzoek op 69 jaar vastleggen. Ben je ouder, vraag dan aan je huisarts of het in jouw geval nog aangewezen is om je toch nog tweejaarlijks te laten screenen. Dit valt dan buiten het Bevolkingsonderzoek Borstkanker en is dan ook niet gratis. Je betaalt het remgeld.

Ben je jonger dan 50 of ouder dan 69? Blijf waakzaam en stap naar je arts als je symptomen of klachten hebt die op borstkanker kunnen wijzen.