Moet ik betalen voor dit onderzoek?

Neen, als je bij een Belgisch ziekteverzekeraar bent aangesloten en in orde bent met je verzekerbaarheid, is je screeningsmammografie volledig gratis. Dit geldt voor alle mutualiteiten, de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering en de Kas der Geneeskundige Verzorging van HR-Rail. Je betaalt geen remgeld. Het bevolkingsonderzoek wordt volledig door de ziekteverzekering en de Vlaamse overheid gefinancierd.

Doe je mee en ben je niet aangesloten bij een Belgische ziekteverzekeraar? Dan krijg je een factuur van de mammografische eenheid. Dit geldt bijvoorbeeld voor personen die verzekerd zijn als werknemer bij een Europese instelling, bij de NAVO, of voor personen die aangesloten zijn bij een privéverzekering. Deze factuur dien je in bij je eigen ziekteverzekeraar, die je kan informeren over de eventuele terugbetaling. Je neemt best op voorhand een kopie van je voorschrift of je uitnodigingsbrief om bij de factuur te voegen als je die indient bij je verzekeringsinstelling.

De betaling kan ook gebeuren met een attest van ‘dringende medische hulp’ van het OCMW. Elk OCMW (en opvangcentrum voor vluchtelingen) hanteert hiervoor eigen regels. Informeer je dus over hoe dit precies gaat bij jouw OCMW en/of opvangcentrum voordat je naar de afspraak gaat.