Is een screeningsmammografie betrouwbaar?

De screeningsmammografie is momenteel de beste manier om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Op de röntgenfoto's van de borsten kunnen radiologen afwijkingen zien die nog niet met de hand kunnen worden gevoeld.

Strenge kwaliteitseisen geven je wel de hoogst mogelijke zekerheid:

  • De apparatuur wordt dagelijks streng gecontroleerd;
  • Het personeel in een mammografische eenheid krijgt een speciale opleiding;
  • Twee radiologen bekijken de foto's, onafhankelijk van elkaar. Komen zij tot een verschillend resultaat, dan wordt het advies van een derde radioloog gevraagd;
  • Een afwijking kan beter worden waargenomen als men foto's van verschillende tijdstippen vergelijkt. Daarom moeten de radiologen de huidige foto’s met vorige foto’s vergelijken indien die er zijn;

Zoals elk onderzoek is ook de screeningsmammografie niet onfeilbaar:

  • Niet alle veranderingen in een borst worden ontdekt: 10 tot 15% van de tumoren wordt niet opgemerkt doordat ze op de foto's niet of onvoldoende zichtbaar zijn. In de twee jaar na een niet-afwijkende screeningsmammografie moet je dus alert blijven voor veranderingen in de borsten (een knobbeltje, verkleuring van de huid, een kuiltje, een tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, een ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel).
  • Als de screeningsmammografie afwijkend is kan je ongerust zijn. Wanneer na bijkomend onderzoek blijkt dat er niets aan de hand is, ben je onnodig ongerust geweest.

Het bijkomend onderzoek na een afwijkende screeningsmammografie is zeer betrouwbaar. Toch kan het zijn dat er tijdens het bijkomend onderzoek borstkanker gemist wordt. Ook hier geldt dus: merk je een verandering op aan een borst? Contacteer dan je arts.