Bewuste keuze

De voordelen van een Bevolkingsonderzoek Borstkanker zijn groter dan de nadelen ervan. Voor de deelneemsters is het niettemin belangrijk dat ze ook die nadelen kennen.

Wat zijn de voordelen?

 • Grotere kans op een doeltreffende behandeling

Met een screeningsmammografie kan borstkanker al in een heel vroeg stadium worden ontdekt, lang voordat je klachten hebt of de afwijking zelf kunt voelen of zien. Daardoor vergroot de kans op een doeltreffende behandeling. Die is dan vaak ook minder zwaar, terwijl de kans op genezing groter is.

 • Minder overlijdens door borstkanker

Samen met de vooruitgang op medisch vlak, zorgt het bevolkingsonderzoek ervoor dat vandaag minder vrouwen aan borstkanker overlijden dan een tiental jaar geleden.

 • Opsporing met de beste apparatuur door erkende specialisten

Het onderzoek gebeurt in een mammografische eenheid die door de Vlaamse overheid is erkend. Voor een onderzoek van topkwaliteit gebruiken de specialisten streng gecontroleerde, hoogtechnologische apparatuur.

 • Nauwkeurige beoordeling

Minstens twee radiologen beoordelen de foto's, onafhankelijk van elkaar: de radioloog die de screeningsmammografie uitvoerde én een radioloog van het Centrum voor Kankeropsporing. Nam je al eerder deel, dan vergelijken ze ook de nieuwe röntgenfoto's met de oude. Zo worden veranderingen beter opgemerkt. Als de twee radiologen het niet met elkaar eens zijn, volgt een derde beoordeling door nog een andere radioloog. Deze aanpak beperkt het risico op een foute beoordeling tot een minimum. 

 • Eenvoudig en snel

Bij een screeningsmammografie worden van elke borst twee röntgenfoto's gemaakt. Een eenvoudig onderzoek dat, omkleden inbegrepen, hooguit een half uur duurt.

 • Gratis

Het onderzoek is volledig gratis voor vrouwen van 50 tot en met 69 die bij een Belgisch ziekenfonds zijn aangesloten en in orde zijn met hun verzekerbaarheid. Niet aangesloten? Vraag vooraf aan je verzekeringsmaatschappij of die de kosten terugbetaalt.

Wat zijn de nadelen?

 • Niet alle borstkankers worden ontdekt

Ongeveer één op tien borstkankers is (nog) niet zichtbaar op een mammografie. Borstkanker kan ook tussen twee screenings in ontstaan. Ondanks de hoge kwaliteit van het onderzoek komt het dus voor dat een afwijking niet wordt ontdekt. Daarom blijft het belangrijk om je arts te contacteren als je klachten hebt of een verandering aan je borsten opmerkt.

 • Je bent misschien nodeloos ongerust

Het resultaat wordt niet onmiddellijk meegedeeld. De beoordeling door minstens twee radiologen kost immers tijd. Wachten op het resultaat kan onaangenaam zijn. Als je vervolgens verneemt dat er een afwijking is gevonden, zorgt dat voor extra stress. Als er geen afwijking wordt gevonden of als die goedaardig blijkt te zijn, was je nodeloos ongerust of bang.

 • Je wordt misschien nodeloos behandeld

Borstkanker wordt bijna altijd behandeld. Sommige tumoren groeien echter zo traag dat je er ook zonder behandeling nooit echt last van zou hebben gekregen. Met de huidige medische kennis valt dat helaas niet te voorspellen. Daardoor is het niet uitgesloten dat je nodeloos wordt behandeld.

 • Je wordt blootgesteld aan straling

Een mammografie werkt met röntgenstralen. De apparatuur die bij het bevolkingsonderzoek wordt gebruikt, heeft een heel lage stralingsdosis. Door de borst een beetje samen te drukken, kan die dosis nog verder worden beperkt. Wie om de twee jaar een mammografie laat nemen, loopt niettemin een heel klein risico om juist door die straling borstkanker te krijgen. Hoe ouder je bent, hoe kleiner dat risico is.

 • Geen garantie op genezing

Enkele vrouwen bij wie tijdens het onderzoek borstkanker wordt ontdekt, zullen nadien toch aan de gevolgen van de ziekte overlijden. De overlevingskansen hangen vooral af van het stadium waarin de borstkanker zich bevindt.

Het bevolkingsonderzoek streeft naar een goed evenwicht tussen voldoende borstkankers opsporen en niet te veel vrouwen nodeloos ongerust maken. Het voldoet aan de Europese normen die hiervoor zijn vastgelegd.