Bevolkingsonderzoek
Wat is het Bevolkingsonderzoek Borstkanker?
In juni 2001 startte de Vlaamse overheid met een Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Het onderzoek spoort alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar ertoe aan om elke twee jaar een screeningsmammografie te laten nemen. Een screeningsmammografie kan afwijkingen in je borsten vroegtijdig opsporen, lang voordat je er zelf iets van merkt.
Borstkanker kan al in een vroeg stadium worden opgespoord. Daardoor is het één van de ziekten die in aanmerking komen voor een bevolkingsonderzoek.
Vroege opsporing heeft enkele belangrijke voordelen: doordat de ziekte vroeger wordt vastgesteld, kunnen verwikkelingen of een (zwaardere) behandeling worden vermeden en is de kans op volledige genezing groter.
De maand oktober is de internationale maand in de strijd tegen borstkanker. Klik hier voor alle informatie over de campagne van de Vlaamse overheid en het Centrum voor Kankeropsporing.
Wil je meer weten over het Vlaams beleid bevolkingsonderzoek? Raadpleeg dan www.zorg-en-gezondheid.be/bevolkingsonderzoek
Deelnemen of niet?
Deelname aan dit bevolkingsonderzoek is niet aangewezen:
- Als je al voor borstkanker in behandeling bent.
- Als je de voorbije tien jaar de diagnose borstkanker kreeg.
- Als je de voorbije twee jaar al een mammografie liet nemen.
Vraag eerst advies aan je arts:
- Als je een verandering opmerkt aan je borst: knobbeltje, verkleuring van de huid, kuiltje, tepel die intrekt, uitslag rond de tepel, ontsteking of verlies van vocht of bloed uit de tepel.
- Als je een sterk verhoogd risico op borstkanker hebt: meerdere vrouwen in je naaste familie (grootmoeders, moeder, zussen of dochters) kregen borstkanker.
Klik hier indien je niet wilt deelnemen aan het Bevolkingsonderzoek Borstkanker.